Визначити оптимальний період для збирання врожаю можна за допомогою рефрактометра REF103/113 (одиниці виміру Brix, Брі – % цукру у виноградному соку). А рефрактометри серії REF 7хх, наприклад REF 701, вимірюють цукристість у шкалах Brix, KMW (Babo), Oe.Jun 22, 2020
З умови даної задачі ми бачимо, що в одному кілограмі винограду міститься 1/3 кілограма цукру.
Виномір побутовий – пристрій для визначення цукристості та міцності браги, вина або пива. Має дві шкали, нанесені з різних боків, що дає змогу одночасно дізнатися цукристість і міцність сусла без обчислень.
Так, у соку столового винограду міститься 12-15% і більше цукру, у ягодах для сушіння – 28% і більше, для соку – 16% і більше, для виноматеріалів (%): коньячних – 15-17, шампанських – 17-20, столових білих, а також червоних сухих – 18-22, кахетинських – 22 і більше.