Слов'янам квас відомий понад тисячу років. Відомо, що східні слов'яни мали рецепти виготовлення задовго до утворення Київської Русі. Перша згадка про квас у російських писемних джерелах датується 996 роком: після хрещення князь Володимир I Святославич наказав роздати народу «їжу, мед і квас».
Солодкін замочив заготовлену опару у воді, сподіваючись, що вона забере з неї кислоту. Через пару днів у залишеному напівфабрикаті тісто випало в осад, а вода, що перебродила, виявилася приємною на смак, кислуватою і хмелячою. Це і був перший квас. Готували квас скрізь: у селах та містах, у казармах та лікарнях.
Коли квас з'явився на Русі? – Перші письмові згадки про квас відносяться до IX–X ст. У літописі 996 року зазначається, що новонавернених християн за указом князя Володимира пригощали «їжею, медом та квасом».